Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Hová tűntek a nézők Rómából?

2010.11.23. 12:41 lupetto

 Idén, mint hosszú évek óta szinte minden idényben ismét a Scudettóért kűzd a római együttes, ráadásul nyáron sikerült egy-két igazán nagy nevet csábítani az egyébként is bombaerős kerethez. A kispadon egy világon mindenhol ismert edző, a csapat évek óta kisebb kihagyásokkal törzstagja a BL küzdelmeinek.. és mégis szombat este, a Roma- Udinese összecsapáson alig harmincezer néző lézengett a lelátókon.

Összehasonlítva az 1999/2000-es (az ezt követő szándékosan maradt ki a Scudetto miatt), illetve az idei szezon átlagátnézőszámát, kijelenthetjük, hogy 11 év alatt közel ötven százalékkal csökkent a stadionba látogató szurkolók száma.

Vajon miért fordult el a város imádott csapatától, vagy miért hagytak fel az emberek a meccslátogatással?

Számos oka lehet persze mindennek, de nézzük sorjába mi jöhet szóba igazán.

 - Átpártoltak volna a főváros másik csapatához?

A Lazio nézőszámátlaga még a Rómáénál is visszafogottabb, alig volt példa rá, hogy a sasok jobb évet zárjanak riválisuknál.

 - Nem elég erős a együttes?

A Roma újabb fénykorát nagyjából a 2000/2001-es szezon óta éli, a 1999/2000-es kerethez képest mindenképpen erősebb a jelenlegi csapat.

- Nem elég látványos a farkasok játéka?

A Roma (bár ez elsősorban a Capello, valamint a Spalletti korszakban volt jellemző) az egyik leglátványosabb focit játsza Európában, olyan nevek színesítik többek között még mindig játékát, mint például Francesco Totti, Marco Borriello, Daniele De Rossi, Jeremy Menez, Juan, vagy éppen Adriano.

 - Magasak a jegyárak?

Döntse el mindenki mennyire számítanak magasnak ezek az összegek, szerintem nevetségesen alacsonyak ahhoz képest, hogy például egy nemrég Angliában megnézett ötödosztályú meccsen fizettünk 8 fontot a belépésért. A legjobb helyekre tényleg borsosak az árak, de a két kanyarba mindenféle kedvezmény nélkül is be lehet jutni 17 euróért, a Curva Nordba pedig mindig kapható is bőven belépő. Vagy magas lenne esetleg a jegyár a fizetésekhez képest? Rómában 1000 euro alatt lehetetlen normális lakást bérelni, ehhez képest eltörpülnek a meccsrejárás költségei.

- A szurkolói kártya bevezetése lenne az ok?

Részben igen. Az ultrák tüntetnek, nem utaznak idegenbe, közel 40 százalékkal visszaesett a bérletesek száma. A szurkolói kártya viszont csak az idei évtől került bevezetésre kiszűrendő egy másik, talán legfőbb okot, a lelátókon elharapódzó erőszakot.

- Nem elég népszerű saját hazájában az olasz labdarúgás?

Közvéleménykutatásokat alapul véve soha nem volt még ilyen népszerű a calcio Italiában, s nemcsak a férfiak, hanem a nők nagy része is rajong valamely együttesért.

 

Akkor vajon mégis miért tűntek el a szurkolók a Stadio Olimpicóból, vagy ha túllépünk a példán szinte bármely tetszőlegesen választott olasz stadionból?

A válasz összetett a szakértők szerint.

Egyrészről a 2000-es évek elején-közepén tomboló erőszakhullám az egyik fő ok, sokan leszoktak a stadionok látogatásáról féltve saját és szeretteik testi épségét.

Másrészről szinte porig rombolta a calcio presztízsét a 2006-os bundabotrány, s nyilvánvalóan nem tett jót az átlagoknak Olaszország legnépszerűbb csapatának, a Juventusnak földbetiprása sem.

Harmadrészt az új rendezési szempontok miatt. Fókuszban mostmár nem a stdionba kilátogató nézők, hanem a tv előtt helyet foglaló olasz, amerikai és ázsiai fogyasztók érdekei állnak. Míg korábban vasárnap egy időpontban rendeztek minden találkozót, melyre kényelmesen kisétált mindenki az elköltött és Olaszországban hiperfontos ebédje után, úgy előbb megjelentek a vasárnapi késő esti időpontok, majd mindez kibővült szombat estével (munkanap), majd szombat délutánnal, legújabban pedig már vasárnap déllel is.

Negyedrészt pedig az előző pont okán kialakult szokások miatt. Egyszerűen kényelmesebb mostmár a tv előtt ülve váltogatni a mérkőzések között. Nincs olyan találkozó, ami ne lenne otthonról megtekinthető, mindez a legjobb minőségben, elemzésekkel, szakértőkkel megfűszerezve, össze sem hasonlítható mindez a rossz állapotban lévő stadionok nyújtotta "kényelemmel".

Mitől fog akkor vajon megfordulni valaha is ez a tendencia?

Egyrészt részben már megfordult. Az utóbbi 2 évben megállt a stadionok látogatottságának folyamatos csökkenése, sőt talán kissé meg is indult felfelé. Az érdem talán a FIGC, az ultrák körében nem túl népszerű szigorú intézkedéseinek tudható be, vagy talán csak ennyi idő kellett, hogy elüljenek a calciopoli hullámai.

Ez azonban hosszú távon még kevés lesz. Fontos a kellő biztonság megteremtése, de mindez nem mehet szembe teljes egészében az ultrák érdekeivel, mert azt szögezzük le, az olasz mérkőzések élőben megtekintésének egyik legfőbb varázsa, hogy az ember saját szemével láthatja a kanyarokban leírhatatlan hangulatot varázsoló szurkolók műsorát. Senki sem szeretné, hogy Angliához hasonlóan csendes, szépenülős előadássá sílányítsák ezeket a kábé karneválhoz hasonlítható ünnepeket.

Olaszországnak VB vagy EB rendezés kell, hogy ezen apropóból új stadionok épülhessenek, hogy újra divatba jöhessen a meccslátogatás, de pillanatnyilag erre nincs túl sok esély. Sem a Fifa, sem az UEFA nem számol komolyabban Olaszországgal a pályázatok elbírálásánál, egyrészt a korábbi botrányok, másrészt néhány elhibázott sportpolitikai döntés okán. Nem marad tehát más, mint várni a jelenlegi döntéshozók idejének lejártát, illetve saját kézbe venni egyes problémák megoldását és újrateremteni néhány feledésbe merült értéket.

Mi pedig addig is csak nézegethetjük az alábbi számsorokat és aggódhatunk, hogy szép lassan fényét veszti mindaz, ami sokunk egyik legnagyobb szenvedélye, az ehhez hasonló pillanatok átélése;

 

1998.10.31 Roma - Udinese 48.038 néző

2000.04.02 Roma - Udinese 45.000 néző

2000.12.10 Roma - Udinese 70.000 néző

2001.09.08 Roma - Udinese 60.000 néző

2002.10.05 Roma - Udinese 55.000 néző

2004.01.25 Roma - Udinese 42.000 néző

2004.11.10 Roma - Udinese 40.500 néző

2005.09.11 Roma - Udinese 36.000 néző

2007.03.11 Roma - Udinese 30.000 néző

2007.12.02 Roma - Udinese 30.000 néző

2009.03.07 Roma - Udinese 37.172 néző

2010.03.20 Roma - Udinese 34.138 néző

2010.11.20 Roma - Udinese 30.000 néző

3 komment

Címkék: roma serie a nézőszám

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr672467709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.11.23. 13:57:14

Bajnoki címért küzd? Hahaha! :D Egyébként önmagában a nézőszámon semmi sem múlik: a Sheffield második csapatának, a Wednesday-nek is nagyobb az átlaga, mint például a Juventusnak, aztán következik ebből valami?
Mellesleg jó cikk.

Unimuck 2010.11.23. 20:33:59

Rómában most is félház...
süti beállítások módosítása