Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Olaszország nagy klubjai dühöngenek a televíziós jogdíjak elosztása miatt és komoly válaszlépéseket helyeztek kilátásba

2011.05.12. 14:35 Unimuck

A Milan-nal és a Juventusszal az élen megtorlást ígért a Serie A öt nagycsapata, miután a Lega Calcio megszavazta 6-5 arányban a televíziós jogokból származó egységesebb juttatásokat, így a jelenlegi helyzethez képest a kisebb csapatokhoz több, a nagyobb egyesületekhez kevesebb pénz fog befolyni ezen forrásból.

A nézettség alapján fizetendő televíziós jogok a fő bevételi forrásai az olasz kluboknak, és szinte minden nyáron vita alakul ki a felosztásának elbírálásakor.

Az öt nagy klub - Milan, Juventus, Inter, Roma és a Napoli - hevesen tiltakozott, miután az április 15-i ülésen kiszámolásra került, hogyan is kellene elosztani a televíziós jogokból származó bevételeket.

A tegnapi ülésen aztán robbant a bomba, 6-5 arányban a Lega Calcio megszavazta a kisebb klubok segítésére szolgáló álláspontját. A döntő szavazatot Maurizo Beretta adta le. 

"Beretta felelősséggel tartozik a tette miatt, beleértve, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a Calcio-ra. Ő tartózkodott az első szavazáson és megígérte, hogy ez most is így lesz, de meggondolta magát." - mondta Adriano Galliano, a Milan elnöke. 

A Juventus vezetője, Andrea Agnelli is súlyos mondatokat fogalmazott meg a Ligával szemben. 

"Öt klub között oszlik meg a nézők 75%-a, de kénytelenek vagyunk elfogadni a döntést. A potenciális közönség körülbelül 3 millió ember az országban, ebből a kisebb csapatok miatt csak 300 ezren ülnek le a televízió elé. Fellebbezünk az Olasz Olimpiai Bizottságnál a sportág fejlődése érdekében, egységesek vagyunk a többi 4 nagy klubbal és akár készek vagyunk kiszállni a Ligából is." Ez azt jelenti, hogy a Premier League-ben vagy a francia Ligue 1-ban szerepelnének? "Megvizsgálunk minden lehetőséget." - nyilatkozta a Juventus elnöke.

Beretta is megszólalt az ügy kapcsán: "Az a véleményem, hogy mindenki számára elfogadható feltételeket kell szabnunk és szerződéseket kötnünk, hogy működni tudjon ez a mechanizmus."

Biztosra vehető, hogy ez az ügy még lezáratlan, folytatás hamarosan várható. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr612897526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lupetto 2011.05.12. 14:44:56

ez nagy fight lesz. nemzetközi versenyképesség vs kiegyenlítettebb bajnokság.
A nagy klubok érve persze könnyen védhető, de ha megkapják, amit szeretnének, azzal bebetonozzák véglegesen fölényüket.
durva lobbik várhatóak, csodálom, hogy egyelőre a másik álláspont tartja magát

Unimuck 2011.05.12. 17:31:53

Persze tudom, hogy nem lehet összehasonlítani a két bajnokságot, de az NB1-ben még durvább a helyzet. A Fradinak minden mérkőzését adja a tévé, mégis ugyanúgy 80 millió forintot kap az egyesület, mint pl. a Siófok, akinek a meccseit az egész szezonban kb. 6-7-szer műsorra tűzik, akkor is azért, mert egy nagyon klub ellen játszik.
Spanyolországban meg minden ennek a fordítottja. A Real Mardid és Barcelona a La Liga TV-s jogdíjaiból származó összeg kb. 90%-át elviszik.
süti beállítások módosítása