Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Pastore valóban megérne 43 millió eurót?

2011.08.02. 15:57 lupetto

 Rekordösszegért szerződtette a Paris St.-Germain Javier Pastorét, 43 millió eurót fizetve a mindössze 22 éves argentin válogatottért. A játékos két esztendővel ezelőtt mindössze 5 millióért került a Palermo csapatához, ahol röpke 24 hónap alatt közel megkilencszerezte értékét. A kérdés azonban, valóban érne ennyit a fantasista?

Mindezt nemcsak mi, hanem a francia L'Equipe is firtatja mai cikkében, melyben bár az újság elismeri, hogy a játékos valóban kivételes képességekkel bír, arra azonban rávilágít, hogy eddigi pályafutása alapján még mindig sokkal inkább a benne rejlő potenciál, mintsem mutatott teljesítménye érhet meg maximum ekkora összeget. A kiadott több tízmillió euró tehát nem más, mint egy nagy lutri, melyen akár hatalmasat is bukhat a francia együttes.

Ha gyors hasonlítgatásokba kezdünk, valóban ijesztően magas az az összeg, amit a párizsiak nem sajnáltak a játékos megszerzésére áldozni; nézzük például a világ egyik kétségtelenül legjobb csatárát, Zlatan Ibrahimovicsot, aki mindössze fele áron került a Barcelonától a Milan együtteséhez. Vagy hogy Milánóban maradjunk, vessünk egy pillantást Kevin-Prince Boatengre, aki körülbelül az argentin vételárának harmadába fájt a Rossonerinek. Bár az életkort tekintve kétségtelen, hogy mindkettő jóval előrébb jár Pastorénél, így célszerűbb talán olyas valaki nevét melléállítani, akiben szintén vélhetően hasonló potenciál rejlik, s mindez borítékolható is már ilyen fiatalon. Hirtelen felötlik Bojan Krkic neve (Roma, 12 millió), vagy esetleg az anno 18 éves Cé Ronaldóé, aki 2003-ban 15 millió euróért került a vörös-feketékhez. Persze pont idén nyárról ellenpéldát is találhatunk könnyűszerrel, olyat, aki még a trequartistánál is drágábban váltott klubot Sergio Agüero személyében, de a City sosem arról volt híres, hogy racionális gazdasági érvek alapján igazol, egyszerűen megveszi kiszemeltjét bármikor, bármennyiért.

A nagy reménységek tehát nagy összegekbe fájnak, de vajon behozza majd valaha a rá áldozott pénzt Pastore? Nézzük eddigi életútját.

A köztudatba a 2008/09-es szezon során robbant be, ahol a Hurracán színeiben házi gólkirályként 7 találatig és 3 gólpasszig jutott. Tehetsége több európai klubnak is felkeltette figyelmét, a Palermo többek között a Manchester United, a Porto, a Chelsea és a Milan orra előtt szerezte meg aláírását. A játékos egyértelműen azért választotta a szicíliai klubot, hogy egy erős bajnokságban rendszeres játéklehetőség mellett a legnagyobbak figyelő tekintetét magán tudva tovább fejlődhessen, s néhány idénnyel később már kellő tapasztalattal a háta mögött tehesse meg a remélt nagy ugrást, ekkorra már valódi klasszissá kinőve magát.

Hogy ez végül Palermóban megtörtént-e, azt mindenki döntse el maga.

Kétségkívül láthattunk jópár emlékezetes mérkőzést részéről és a Serie A szerelmesei körében mindenki elismerően beszélt játékáról, de hogy valóban kiemelkedő zsenialitásról tett-e tanúbizonyságot, mint anno Maradona, Zidane, vagy a fiatal Totti és Del Piero, az lehetne vita tárgya. Ami biztos, 20-21 éves korára a Campionato egyik biztos középcsapatának legmeghatározóbb játékosa lett, ami még akkor is nagy szó lenne Olaszországban, ha mindössze ennyi lenne elmondható eddigi életútjáról. Ő azonban játékával rabul ejtette több százezer Palermo szurkoló szívét, s mindemellett még az argentin válogatott VB keretének is tagjává vált. S ne feledjük, elnyerte egy olyan sportigazgató feltétlen bizalmát, aki korábban a világ tetején állhatott pályafutása csúcsán, s aki olyan tehetségek felfedezésében és megszerzésében segédkezett, mint Kaka vagy éppen Pato.

A nagy ugrás tehát egy furcsa nyár hozományaként nem a Manchester Unitedbe, a Real Madridba vagy a épp a Milanba repítette Pastorét, mindenkit megelőzött ugyanis a Paris egy bődületes összeggel. A kérdés pedig visszatérve az eredeti gondolathoz továbbra sem más, minthogy vajon megérte-e mindez, képes lesz-e kinőnie magát ekkora klasszissá következő évei során Javier Pastore? Avagy valóban az utóbbi évek egyik legnagyobb reménysége hagyta el a napokban Olaszországot, a Serie A-t a francia bajnokságra cserélve?

1 komment

Címkék: egyéb palermo pastore mercato psg

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr793120435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr One-Two 2011.08.02. 17:07:17

Dehogy ér... Nem hogy 43-at, de még 30-at sem. Pastoréért adtam volna 25-28 milliót, nem többet.
süti beállítások módosítása