Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Olaszosítana az Inter? Az Inter?!

2011.05.03. 17:42 MatteoMessina

Az FC Internazionale egyetlen olasz csapatként, soha nem játszott alacsonyabb osztályban, mióta megalapították. Az együttesben olyan neves olasz játékosok fordultak meg, mint Giuseppe Meazza, Sandro Mazzola, Giachinto Facchetti, Roberto Baggio, Gianluca Pagliuca, természetesen a teljesség igénye nélkül. Az Inter olasz elnökkel, az olasz ligában, olyan olasz szurkolótáborral képviselteti magát, amelynek kemény magja ráadásul igen erős nemzeti identitással rendelkezik. Mégis van velük kapcsolatban Olaszországban és szerte Európában egy közkedvelt állítás, mégpedig az, hogy az Inter nem olasz.

Egyrészt érthető módon ezt az Interrel kevésbé szimpatizáló szurkolók szeretik hangoztatni, másrészt szintén érthető módon az interisták kikérik maguknak, vagy magasról tesznek az egészre. Ahogy a bekezdésből is kiderült, a megfogalmazás erős túlzás, de mint a legtöbb rossz vicc, úgy ez sem nélkülöz minden alapot.

Ha belemerülünk kicsit a klub történelmébe, rögtön világosabbá válhat számunkra, miről is szól a vita. Az Intert 1908. március 9-én hozták létre. Az akkor még Milan Cricket and Football Club néven futó, mai AC Milanból kivált egy kisebb csoport, akiknek nem tetszett, hogy Gianni Camperio elnök nyíltan kivételezett az olasz nemzetiségű játékosokkal és gyakran mellőzte a külföldi labdarúgókat. A csoporthoz egyre többen csatlakoztak és végül létrehozták a kék-fekete gárdát, Internazionale Football Club Milano néven. Az Internazionale, mint tudjuk, magyarul annyit tesz, nemzetközi. A Milantól való elszakadás oka is az idegen nemzetiségű focisták védelme, valamint a csapat neve is az alakulatban szereplő labdarúgók nemzetiségének sokszínűségére utal.

Giuseppe Meazza

A klubbal kapcsolatos vád mindig is fennállt, de az utóbbi években kezdett igazán teret nyerni. Ha arra gondolunk, hogy a tavalyi évben triplázó „Grande Inter” egy portugál edzővel, gyakorlatilag olasz játékos nélkül menetelt a BL győzelemig, akkor nem csodálkozhatunk, hogy főleg etájt erősödtek fel ezek a hangok. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Materazzi, a csapat szurkolóinak ikonja, csereként pályára léphetett a döntő végén, valamint Motta is rendelkezik olasz állampolgársággal, miután egyik nagyapja olasz volt. Ennek ellenére kétségkívül látványosan eltűntek az olaszok a kezdőből ahhoz képest, hogy a 2000-es évek elején még a Toldo – Materazzi - Di Biagio - Vieri tengellyel állt fel a nerazzurri.

Aztán az idei bajnokság telén jött az uborkaszezon és az Internek igazolnia kellett, egyrészt a sérült Samuel helyére, másrészt a szintén sokat sérült, és formán kívül játszó Milito posztjára. Az öreg Moratti pedig elhozta a nagy ígéretnek kikiáltott Andrea Ranocchiat, és a Sampdoria gólgyárosát, Giampaolo Pazzinit. Egyiket sem cserepadra. Ezen kívül erősen összefüggésbe hozták még Criscitot a címvédővel, de végül Nagatomo lett a befutó. Sokáig lehetett hallani Viviano nevét is a télen, de Julio Cesar helye megkérdőjelezhetetlen volt a kapuban.

Az esetleges olaszosítás nagy részben annak is köszönhető, hogy a különböző szervezetek próbálják egyre jobban szabályozni a klubok átigazolási és játékos politikáját. A jövőben szeretnének egyre több saját nevelésű és olasz származású játékosokat a Serie A csapataiban látni.

Ha adunk egy kis alapot a pletykáknak és a tendenciának, akkor a jövő évi Inter kezdőcsapata akár már így is kinézhet: Viviano – Santon – Ranocchia – Lucio – Criscito; Montolivo – Cambiasso – Sneijder – J.Zanetti; Eto’o – Pazzini. Kispadon: Andreolli, Parolo, G.Rossi. Tehát hat olasz a kezdőben és három minőséginek mondható olasz csere. Ez persze csak fikció, játék a nevekkel és nehezen elképzelhető. Könnyen alakulhat mégis úgy a helyzet, hogy a következő években három-négy meghatározó talján játékosa is lesz az Internazionale csapatának. Mindez pedig ritkaság számba megy náluk, főleg manapság. Ehhez persze kellene Julio Cesar és Maicon távozása, valamint Nagatomo formahanyatlása is, többek között. Adott esetben megeshet az is, hogy jövőre ismét olaszok nélkül futnak ki a kék-feketék a pályára. Nyáron kiderül. Egy biztos, ebben a kérdésben még az Inter szurkolói sem egységesek.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: inter olasz labdarúgás mercato

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr672874843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása