Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Kadhafiék kapcsolata az olasz focival - a Juventus részvényeinek 7,5 százaléka mellett, az elnök fiának Serie A-s debütálására is jutott pénz

2011.03.04. 11:01 lupetto

 Megkülönböztetett figyelem irányul az utóbbi hetekben Líbiára, a Kadhafi család neve hallatán kevés ember van a világon, akinek ne lenne sommás véleménye az afrikai országban kialakult helyzetről. A politikai vonal nem a mi asztalunk, a foci szempontjából azonban már szívesebben közelítjük meg a líbiai dinasztiát, már csak azért is, mert nem kevés szállal kötődik a família az olasz futballhoz.

Az elnök harmadik gyermeke például egészen irigylésreméltó pályát futott be, csodálatos képességeinek hála. Kevésbé érdekelte a politika és az effajta unalmas államügyek, így miután kinőtte a líbiai bajnokságot és válogatottat, melybe való bekerülését erősen segítette, hogy a szövetség alelnöki posztját is betöltötte, úgy döntött Olaszországban próbál szerencsét.

Nem mondanám, hogy képességeitől hátast dobva az olasz klubok egymást taposták kegyeiért, de maradjunk annyiban, hogy volt az a pénz, amiért a Lazio és a Juventus edzéseit is látogathatta.

Majd egy "váratlan" fordulattal, a furcsa húzásairól híres Perugia elnöke szerződést ajánlott, s az ifjú vezérpalánta máris Közép-Olaszországban találta magát, két gyönyörű idény erejéig. Sokat elmond szerződtetésének céljáról, hogy e két szezon alatt összesen egy ízben lépett pályára, gyermekkori kedvence, a Juventus ellen csereként negyed órára, majd mindeközben kis híján derékbe tört remekbeszabott pályája, miután doppingszert mutattak ki szervezetében a Reggina elleni ellenőrzés során (mely meccsen természetesen csak a kispadról emelte klubja fényét), amit az olasz szövetség 3 hónapos eltiltással szankcionált.

2005-től úgy döntött máshol próbál szerencsét, s a BL-ben induló Udinese csapatához tette át székhelyét, némivel több játéklehetőség reményében. Arányaiban be is jöttek számításai, hiszen itt egyetlen év alatt elérte, amire Perugiában két idényre volt szüksége, sőt 5 perccel meg is fejelte mindezt, s egy mérkőzésen ismét a pályán kóstolt bele a Serie A légkörébe.

2006 újra a váltás éve lett, s a Friulit hátrahagyva a Sampdoria csapatához került, de itt már hiábavalónak bizonyultak erőfeszítései, s a teljes szezon is kevés volt, hogy debütálhasson a blucerchiati színeiben.

Kudarcától lepadlózva itt véget is ért pályafutása, de a család ezek után is aktívan képviselte magát az olasz labdarúgó életben, méghozzá a Juventus részvényeinek tulajdonlása révén.

Nem számított ez akkora szentségtörésnek még néhány évvel ezelőtt. Kadhafi markáns fordulattal nyíltan nyugatbarát politikára váltott át, s e pillanattól üdvözlendő volt minden irányából érkezett líra, pláne ha azt milliárdokban mérte.

2002-ben lett a klán a Zebrák részvényeinek 7,5 százalékának tulajdonosa (melyet a klub egy Tripoliban rendezett Szuperkupa-döntő kilobbizásával hálált meg), s egy ideig nem más, mint maga a korábban a csapatnál is tréningező Szaadi Kadhafi ült a Juve elnökségének tagjai között. Ma már a család egyik embere  (a Lafico elnöke)  képviseli a család akaratát a bianconeri vezetőségében.

Kérdés azonban meddig maradhat, hiszen a jelen eseményei kifejezetten kínossá teszik a Kadhafik torinói szerepvállalását.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr612709391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása