Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Meztelen női képek helyett

2010.06.01. 16:04 lupetto

 Nem lennénk a többi blog helyében, akiknek majd egytől egyig meztelen női képekkel, illetve félig vicces videókkal kell operálnia, hogy némi örömöt és lelkesedést csaljon a következő hetek várható kudarcától előre megtört szurkolói arcára. Nekünk sokkal könnyebb dolgunk van e téren, csak újra végig kell nézzük a következő 5 perces videót és máris a torkunkban dobog a szívünk.


Na ki lesz 2010-ben újra Világbajnok?

A válasz persze nem is kérdés. S, ha már némiképp a múltat idézzük, talán itt az ideje annak is, hogy kicsit áttekintsük a Squadra Azzurra eddigi VB szerepléseit, volt minek tapsoljunk ugyanis szerencsére az utóbbi évtizedekben bőséggel.
 

Olaszország legjobbjai eddig mindösszesen két világbajnoki tornáról hiányoztak (1930 Uruguay – hosszú út miatt, 1958 Svédország – nem kvalifikálták magukat), így nem meglepő, hogy minden idők  egyik legeredményesebb labdarúgó nemzete az olasz.
 A világ legrangosabb labdarúgó eseményén először 1934-ben vettek részt, furcsa is lett volna nélkülük, hiszen rendezőként léphettek pályára. A hazai közegnek, (Mussolininek) no meg persze méltán híres labdarúgóinak köszönhetően az olaszok nyomban el is hódították első világbajnoki címűket. Az akkoriban még tizenhat csapatos bajnokság döntőjében a házigazdák Csehszlovákia nemzeti tizenegyével találkoztak. A mérkőzés rendes játékidejében 1-1-es döntetlenre végződött, majd a hosszabbításban Olaszország diadalmaskodott.

1934 - Döntő:
Olaszország 2-1 Csehszlovákia (h.u.)

Gólszerzők: Orsi, Schiavio ill. Puc


Négy évvel később, Franciaországban került megrendezésre a bajnokság. Az Azzurri ismét kitűnő teljesítménnyel rukkolt elő, többek között kiejtetve a házigazdákat és a brazilokat is. A párizsi fináléban hazánk akkori válogatottja, Magyarország volt az ellenfél. Hiába bizonyult azonban meglehetősen kemény ellenfélnek a magyar együttes, Piola és Giuseppe Meazza vezérletével az olaszok egy gólzáporos fináléban megvédték címüket (1934, 1938). Erre máig csak a brazilok voltak képesek (melyet tényleg csak az érdekesség kedvéért említünk meg).

1938 - Döntő:

Olaszország 4-2 Magyarország


Gólszerzők: Colaussi (2), Piola (2) ill. Titkos, Sárosi


Ezen sikeres évek után azonban (nyilván nemzetközi konspirációk révén) elkerülték az olasz csizmát a diadalok. Az 1970-es VB-ig a csoportkörökből sem tudott továbbjutni a gárda (kivéve az 1958-as svédországi tornát, amikor már a selejtezőkön elvéreztek), de Mexikóban végre újra a döntőig meneteltek a kékek, ám a Pelé nevével fémjelzett brazil válogatottól bántóan sima, 4-1-es vereséget szenvedtek. A ’78-as argentin tornán negyedik helyen végzett a válogatott (újfent a braziloktól kaptak ki a bronzmérkőzésen, 2-1-es arányban), de a következő megmérettetésen, Spanyolországban végre a Squadra Azzurra ismét a dobogó őt megillető fokára állhatott, olyan nevekkel fémjelezve, mint Dino Zoff, Marco Tardelli, Altobelli vagy éppen Paolo Rossi. Madridban a taljánok a németeket győzték le két góllal, ezzel mindenidők legöregebb VB győztesének mondhatja magát az akkori csapatkapitány, Dino Zoff, aki túl a negyvenedik életévén ért pályafutása csúcsára.

1982 - Döntő:
Olaszország 3-1 Németország

Gólszerzők: Rossi, Tardelli, Altobelli ill. Breitner


  Ezt követte 1990 keserű hazai bronza, melyen a döntőbejutást elbukták Argentínával szemben az addig menetelő Schillaciék, majd a harmadik helyért vívott mérkőzésen ugyan legyőzte Angliát az Azzurri, de ez már csak némi gyógyírt jelentett a fájdalomban megtört olasz szíveknek. ’94-ben, az amerikai döntőben ismét a mumusnak számító brazilokkal találkoztak szembe Maldiniék, és bár hosszabbítás után mindössze tizenegyesek döntöttek, a taljánok kénytelenek voltak újra meghajolni a dél-amerikai csapat előtt. A sorsdöntő büntetőt elhibázó Roberto Baggio neve sokáig összeforrt e feledésre ítélt emlékkel.

A következő világeseményeken a fokozott elvárások ellenére sem jöttek az eredmények, 1998-ban a negyeddöntők (Di Biagio), 2002-ben a nyolcaddöntők (Byron Moreno) jelentették a végállomást. A legutóbbi, 2006-os németországi világbajnokság előtt pedig néhány héttel  Itáliában kirobbant minden idők legnagyobb (a már vizsgáltak közül) bundabotránya. A Serie A és B-s csapatok zömét érintő vádak nem csak a labdarúgást, hanem az egész nemzetet felbolygatták és megosztották. A válogatott játékosok is kaptak emiatt hideget-meleget, meghallgatások százai zajlottak a tornát megelőző hetekben. Az olasz foci szívébe szúrt kést a rivális nemzetek, nyomást gyakorolva a bundaügyben ítélkező szervekre, még párszor megpróbálták megforgatni (reméljük így kellően drámai) oly jellemző mód, de mindezen körülmények ellenére igyekeztek a lehető legjobban felkészülni Marcello Lippi  fiai az előttük álló, nem éppen álomkönnyűnek tűnő megmérettetésre.

Sokan ki is húzták a Nazionalét a komolyan veendő csapatok névsorából, és a többség azt várta, hogy sebeit nyalogatva, lehajtott fejjel hamar hazakullognak majd a németországi VB-ről a bundabajnokság világ elé kihajtott képviselői. Ám meglepetésre (...), az olasz válogatott a botrányból inkább erőt és kitartást merítve, magabiztosan verte végig a mezőnyt többek között a házigazdát is búcsúztatva és ’82 után újra, immáron negyedszer ülhetett fel a világ trónjára.
 

Folytatása következik a ránk váró hetekben.

Szerző: Unimuck - lupetto

8 komment

Címkék: squadra azzurra

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr792048143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.06.01. 20:33:57

esélytelenek vagytok :)

lupetto 2010.06.01. 22:22:35

Azért Grosso góljánál (németek) még mindig tudnék akkorát üvölteni, hogy garantáltan egy szomszéd sem aludna hetekig.
Grande Fabio, kár az idei vergődésért

Hódos Hajnalka 2010.06.01. 22:47:02

Én arra emlékszem a 2006-os döntőből de nagyon, hogy nem vagyok magamnál, tizenegyesek, és a férjem azt üvölti vörös fejjel, magánkívül, szívinfarktus megminden, hogy ha igaziJuvésvagykihagyodhaigaziJuvésvagykihagyod... és egy pillanatig nem értettem, és akkor David Trezeguet kapufára lőtt és a többire nem emlékszem, mert pörgött velem a szoba, mert felkapott és körbetáncolta velem a nappalit és azt ordítozta, hogy megvan, megvan, én meg azt, hogy tegyél le bazmeg, nem látok semmit...
és megvolt.
Másnap reggel Zalán, a földszinti lakó, aki sztem soha nem nézett egyetlen meccset sem, megállított a lépcsőházban, kezet csókolt és annyit mondott, gratulálok. :)))

Lewad 2010.06.01. 23:38:20

Nekem a meztelen női képek jobban tetszenek.

fuflun 2010.06.01. 23:47:02

És aztán az ünneplés Rómában, nem volt semmi. Persze, akiknek ilyen a himnuszuk. Ha meghallom, elmúlik minden bánatom.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2010.06.02. 00:27:12

Huhuuuuúúúúúú, mi Kanadában laktunk akkor épp, jelentős számú olasz és portugál lakossággal a városban, akik közül persze a döntőn már az utóbbiak is mind az olaszoknak szurkoltak. A portugál negyedben AKKORA BULI volt, hogy na, a kiskocsmában/étteremben, ahol a meccset néztük, ott volt a város (olasz) polgármestere is a feleségével. Na, azt a népünnepélyt utána az utcán :-)! Nagyon jó volt.
Azzurri, Avanti, Azzurri!! Forza Italia, Campioni del Mondo!

ShanklyGates 2010.06.02. 00:37:36

A szövetség mekkora gondban lehet: hova kerüljön majd az 5. csillag a címeren h jól nézzen ki...

FaberK_ 2010.06.02. 12:08:06

Csatlakozz az olasz csapathoz az index fórum Foci VB 2010 Góltotó topikjában ( forum.index.hu/Article/showArticle?t=9110465 )!
Az alap tippjáték mellett a kialakult csapatokkal lejátszuk a magunk foci VB-jét. Részletek a topikban!
süti beállítások módosítása