Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Rizottót főzünk, nincs nyavalygás!

2010.10.01. 20:31 Hódos Hajnalka

Oké, akkor bulvárosodunk – aljas módon, előre megfontolt szándékkal. Igen, ezentúl főzni is fogunk, olasz kajákat, ne forgassátok a szemeteket és ne nyögjétek, hogy egy falatot sem bírnék lenyelni, bezzeg tegnap az Inter (szabadon választható) himnusz ment az asztalon állva ordítva a sokadik sör után, mi?

Rizottót főzünk. Igen, most. Nincs nyavalygás, negyed óra alatt kész, kell hozzá alaplé is, de az meg egy óra alatt kész.

Csirkealaplé Malackaraj módra, férfiasítva:

• 1, 25 kg csirke farhát (bőrt le róla, túl zsíros lesz) • 2,5 liter víz • 2 szál répa • fél szál póréhagyma • 1/2 fej vöröshagyma • kis fej zellergumó • zöldfűszerek (egy szál kakukkfű, petrezselyem, egy-két babérlevél, a kakukkfű lehet szárított is, bánom én, a petrezselyem (zőccségzőggye) ott van a tecsóban a krumplik előtt a mérlegnél, a kisebb levelű) • öt-hat szem egész bors, • só nem kell, vagy csak egy csipet (egy csipet = hüvelyk, mutató és középső ujjunkkal belecsípünk a sóba)

Ezeket egy lábasba tesszük, és egy órán keresztül főzzük gyöngyöztetve, lassú tűzön, villanytűzhelyen a kettes fokozat, gázosok hívják fel anyut/nagymamit/sógornőt/exet/valaki nőt/ébresszék fel az új szerzeményű ismeretlen szőke csodát, közben a barnás habot folyamatosan leszedjük róla egy kanállal. Egy óra múlva kész az alaplé, kezdhetjük a rizottót.

Nem, az alaplevet nem lehet megúszni, aki vízzel akarja öntözgetni a rizottót, az minimum Bayern drukker, vagy még rosszabb…á, annál nincs rosszabb.

Hozzávalók (4 személy ill. egy nem másnapos magyargyomrú férfi és egy nő részére):

- 2,5 liter csirkealaplé - 50 + 75 g vaj - 1 közepes fej hagyma apróra vágva (férfiak aprítózhatják, sőt) - 400 g rizottó rizs (arborio vagy carnaroli rizs, utóbbi kapható minden teszkóban) - 125 ml száraz fehérbor - Sóbors - 100 g parmezán sajt (ill. Grana Panado)

Mivel az alaplé frissen készült és forró, ez így jó (egyébként felforraljuk, lehet fagyasztani). Egy lábosban felolvasztunk 50 g vajat. Mikor felolvadt, hozzáadjuk a hagymát és kis lángon keverjük, míg a hagyma üveges nem lesz. (Ha nagy lángon készítjük, égni fog a vaj és büdös lesz, ráadásul megég a hagyma is, nem jó, új sor nagybetű.) Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a rizst, majd folytonosan kevergetjük, cél, hogy a rizsszemek átmelegedjenek. Mikor a rizs forró, beleöntjük a bort. Folyamatosan keverjük (iszonyatosan jó illata van), hagyjuk teljesen elpárologni.

Innentől kezdve negyed óránk van a rizottó elkészítésére. Magas lángra kapcsolunk, majd fokozatosan a rizshez merjük az alaplevet, egyszerre csak egy merőkanállal, mikor a rizs felszívta, akkor tesszük hozzá a következőt. A lényeg, hogy a rizs mindvégig folyós maradjon. A rizs szívja magába az alaplevet, közben duzzad, egyre krémesebbé válik, ez a rizottó lényege. (Említettem már, hogy a rizottó negyed óra szopás? Igen, folyamatosan keverni kell, amíg nem kész!) Kb. 15-17 perc múlva kóstoljuk meg. A rizs akkor jó, ha kövérre duzzadt, a széle puha, de a közepe még kissé kemény. Ha ilyen, lehúzhatjuk a tűzről, egy percig pihentetjük, aztán hozzákeverjük a 75 g vajat és a parmezánt. (A vaj nagyon hideg legyen, különben kicsapódik!) A kész rizottó krémes, hullámzik a lábosban. Egy perc pihentetés után tálalhatjuk, miután sóztuk-borsoztuk.

Inter drukkerek odabasz-rizottója: (a mennyiségeket ld. fenn) 150 g zöldborsót előfőzünk kb. két percig, majd leszűrjük. A zöldborsó egyharmadát villával összetörjük. Mikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk a kolbászt (ízlés szerint, de minimum 30-35 dkg) is. Az első adag csirkealaplével együtt 2 evőkanál passzírozott paradicsomot is hozzámerünk a rizshez, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a fent leírt rizottónál, de amikor majdnem kész, hozzáadjuk a zöldborsót is, a továbbiakban az alap rizottó szerint járunk el.

Indulás bevásárolni, nálunk is rizottó lesz a mai ebéd, fehér szarvasgombával, hajrá Inter(ke)!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr612338045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sin' Dorei (törölt) 2010.10.02. 13:24:49

Az _olasz foci_ egy oximoron.

De rizottó rulez!

atlbilbaoo 2010.10.02. 13:57:51

És ebben mi a jó?
Olyan mint a takony!
Valami rendes kaját nem írtok?
Amiben esetleg hús is van?

Kivlov 2010.10.02. 14:20:17

@Sin' Dorei:
az oximoron a "hitelkárosult", a "dolgos cigány", és a "német foci"...

Hódos Hajnalka 2010.10.02. 16:06:33

@atlbilbaoo: Ez egy rendes kaja és lesz hús is. Egyéb?
süti beállítások módosítása