Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Csapatszellem vs. egyéniségek

2010.06.04. 07:41 Hódos Hajnalka

 

A bő keret kihirdetése után három dologtól kaptam idegrángást. Az egyik a korosodó jelző, a másik a csapatszellemben hiszek szófordulat, és a hiányzók. A száraz elemzés helyett megengedem magamnak, hogy elragadjanak az érzelmek.
            Mindenekelőtt nézzünk mélyen a szívünkbe és ismerjük be, hogy Cassano egy zsigeri tahó. 2006. januárjában mély sóhaj szakadt fel bennem a megkönnyebbüléstől, mikor – köszönés nélkül - elhagyta az AS Roma csapatát, aztán őszintén megdöbbentem azon, hiányzik. Nem a balhék, a bunkó jelenetek meg a hiszti, hanem az a zsenialitás, amivel ezt a hülyegyereket megáldotta a sors. Hihetetlenül gyors, jól lát a pályán, remekül helyezkedik, szenvedélyesen játszik, tőle még nem láttam alibifocit. Az elmúlt idényben kirobbanó formában focizott, a hátán cipelve a csapatát, nem gondolom, hogy felelősségteljesebbé vált volna, vagy megjött volna az esze, bármikor tudja ezt a teljesítményt nyújtani, pláne a világbajnokságon.
            Nem fér a fejembe, miért hagyta ki Lippi a keretből. Persze, értem én, hogy se idő, se mód arra, hogy a kis Cassano vélt vagy valós sérelmeit, sorozatos hisztijét kezelje a birkatürelmű Lippi óvóbácsi, mégsem hagy nyugodni az a gondolat, hogy a kezelhetetlen olasz büntetésben van. Pedig a csapatnak szüksége lenne erre a tűzre, és szenvedélyre, amit képvisel.
            Csakúgy, mint Miccolira. Cassanóhoz hasonlóan kitűnő formában van, ő is fantasztikus teljesítményt nyújtott a Palermóban. Ő sem kell, szintén személyes okok miatt, köztudott, hogy már rég megromlott köztük a viszony.
            Két nagy egyéniség kimaradt a csapatból, mert a kiszámítható, nyugodt, megbízható emberek mellett voksolt a mester, ők képviselik azt a csapatszellemet, amit Lippi elképzelt. Az ilyen csapatszellemről nekem a régi vicc jut eszembe: az orosz katonaságnál hajnyíró gépet vezetnek be. Oda, abba a dobozba kell bedugni a fejed, aztán a gép levágja a hajad. De hát nem mindenkinek egyforma a feje! Hát, először nem.
            Nyugtalanít, hogy azt érzem: egyforma fejű játékosok kerültek a csapatba. A csapatszellemre és a megbízható játékosokra való hivatkozás nemhogy bizalomra megnyugvással tölt el, de egyenesen olyan érzésem van, mintha ezt a világbajnokságot Lippi a rutinra alapozva meg akarná úszni. Cassano habitusa akkora kockázatvállalást jelentene? A világbajnokság idejére lehetetlen félretenni az érzelmeket és felülemelkedni a sértettségen?
            A fene akar vészbagoly lenni. Lippit jó szakembernek tartom, bízom benne, ennek ellenére úgy érzem, hiányzik valami, és egy szurkoló adjon hangot a kételyeinek, félelmeinek is. Majd ti megmondjátok, bennem van-e a hiba, és nektek ki vagy mi hiányzik a csapatból.

32 komment

Címkék: squadra azzurra

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr822055279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wally's · http://allwhites.blog.hu 2010.06.04. 08:02:27

Az a baj a nagy foci nemzetekkel, hogy valaki mindig kimarad. És lehet, hogy ő lenne a kulcsember. És mi volt a tegnapi meccsen? :)

Hódos Hajnalka 2010.06.04. 08:16:16

@wally's: Maradjon köztünk, de nem láttam, mert ma elutazom és olyan női dolgokkal voltam elfoglalva, mint a szemöldökszedés, a manikűr és a nincs egy rongyom se, amit felvehetnék. :)

Dok 2010.06.04. 09:04:29

Mert Gennaro pajtás olyan higgadt, nyugodt, jégből faragott alkat pl? :-D
Camoranesit se láttuk még soha extázisban, mi?

Tény, hogy az említettek befértek volna, de azt azért nem jelenteném ki, hogy csak vágóhídra hajtott birkák lennének ebben a keretben. :-)

benarivo 2010.06.04. 09:35:28

szerintem egyik emlitett jatekos se akkora egyeniseg h a hianya meghatarozna a csapat eredmenyesseget...
azt szerintem azer mindenki latja h ebbol nem lesz cimvedes..

orient 2010.06.04. 10:10:31

Ha ez a hivatalos olasz blog, azé' nem ártana valami kihirdetett keretet felnyomni nem? Amit aztán az emberfia böngészhetne...

Unimuck 2010.06.04. 10:13:41

@orient: Ha jobban körülnézel a blogon, biztosan meg fogod találni ;)

Blitz! 2010.06.04. 10:15:11

@benarivo:
nem vagyok egy olasz fan, de a fent említett srácokat szívesen láttam volna a keretben. szerintem ha ott lehet Di Natale (teljesen megérdemelten), akkor nekik is helyük lett volna. emiatt egy kicsit sótlanabb játékra számítok az olaszoktól, de a csoport azért meglesz és nagyon remélem, hogy kitömik majd Szlovákiát... :)

Hódos Hajnalka 2010.06.04. 10:38:21

@Dok: Nem is ezt állítottam.

@benarivo: "szerintem egyik emlitett jatekos se akkora egyeniseg h a hianya meghatarozna a csapat eredmenyesseget..."

Én ebben nem vagyok biztos.

walter77 2010.06.04. 10:47:30

Hát a kocka el van vetve, Cassano nincs ott. Mondjuk akárhogy is, nem véletlen az sem, hogy sok helyen nem találta meg a hangot az edzőkkel. Ha rúg minden mérkőzésen legalább egy gólt, akkor oké, nade éppen ez az amit ugye nem tudunk. De ha csak minden második meccsen primadonnáskodik, akkor nagyobb kárt okozhat, mint az ellenfél.

Én speciel el tudtam volna nézegetni Tottit is a pályán, de igazából az is teljesen rendben van, hogy nem vitte ki Lippi.

Azért az egyéni képességeiket tekintve nem falábú ez a banda, ha jól tudnak együtt-működni a pályán, akkor elég jól szerepelhetnek.
Azt nem hinném, hogy címvédés lesz belőle.

@H&K G3:

Hát ebben én is bízom! Mármint hogy ledarálják Szlovákiát. (Tudom, ez nem is sportszerű, meg mittudomén, de ha egyszer jólesne, de még milyen jól...)

orient 2010.06.04. 10:50:03

@Unimuck: biztos én vagyok a hülye de nem találom.

kyalami 2010.06.04. 11:07:47

cassano azért mellőzött, mert a hollywood disco nevű szórakozóhelyen felpofozta lippit

bluevoodoo 2010.06.04. 12:05:14

Egyetértek a szerzővel, egyelőre csak a tegnapi mérkőzésből levonván a következtetéseket, nagyon hiányzik egy-két olyan ember, aki klasszis villanásokra képes, meg valaki, aki vezéregyénisége lehetne a csapatnak. Nem rosszak a játékosok a keretben, a képességeik helyett a hozzáállásukkal lehet probléma, ahogy én tegnap láttam. Na mind1, én drukkolok, hogy összeszedje magát a csapat, biztos a Mester is leszűrte a tanulságokat a tegnapi meccsről, és megmondja, hogy gyerekek, ez lófasz volt s estifény.

Én a látottak alapján a jelenlegi keretből a következő összeállítást kezdetném:

Buffon - Maggio,Chiellini,Bonucci,Criscito - Pirlo, Gattuso, Camoranesi, Marchisio, Di Natale, Gilardino

Gattusot azért, mert ő talán képes az agresszív viselkedésével összerázni a többieket a pályán, Camoranesi vihet dinamikát a jobbszélre, elöl pedig jól jöhet Di Natale harcossága és gólérzékenysége, főleg, ha segítik egymást Gilával.

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.06.04. 12:12:42

@H&K G3: Az olaszokra egyáltalán nem jellemző, hogy bárkit is kitömnének.

Irapuatótól Szuezig 2010.06.04. 13:02:57

én a tegnapi meccs második félidejét néztem, és tűz tényleg nem nagyon volt a csapatban. 0-1-nél ácsorogtak a saját térfelükön, és várták, hogy az aztékok a közelükbe vigyék a labdát. a 85. perctől 0-2-nél kezdtek éledezni. talán akkorra ment le a sok tészta, amit ebédre ettek. nem tudom, mire készültek ezzel a meccsel.

Dok 2010.06.04. 13:07:05

@Hódos Hajnalka:
Akkor csak félreértettlek.:-D

"azt érzem: egyforma fejű játékosok kerültek a csapatba."

Dok 2010.06.04. 13:10:14

lemaradt.

"Az ilyen csapatszellemről nekem a régi vicc jut eszembe: az orosz katonaságnál hajnyíró gépet vezetnek be. Oda, abba a dobozba kell bedugni a fejed,"

Irapuatótól Szuezig 2010.06.04. 13:59:49

látom, ma csajos nap van a vb-blogokon. eddig nálam az argentínok vezetnek, de ezzel a két videóval szerintem az olaszblog verne mindenkit:
www.youtube.com/watch?v=bgmAt3-ipM4
www.youtube.com/watch?v=PtBlM-bXDpo&has_verified=1

nem újak, de nagyon jellemző az olaszokra, akik egy mezei kiesési rangadót sem tudnak úgy közvetíteni a tévében, hogy ne szerepelne a műsorban 5 szépségkirálynő, 10 playboy címlaplány, meg a háttérben egy 100 tagú biodíszlet, akik egyszerűen csak jó nők.

ráadásul még a németeket is lehet ekézni a második videó miatt, akiknek az eredeti klipben eszük ágában sem volt focit belekeverni. és nőből sincs annyi benne.

Cs 2010.06.04. 14:59:34

Azért most szomorú vagyok. Ilyen negatív dolgokat nekem kéne írni az olaszokról :(

Gyerekek legalább ti higgyetek már a csapatotokban. Az olasz válogatott mindig is szar volt és az is lesz, ezt megszokhattátok volna már. Majd szépen jön vagy nem jön a mázli faktor és csoda történik, az én legnagyobb bánatomra. Azért remélem, hogy most elmarad és oda kerül a válogatott ahová való. A legjobb 16-ban szépen kiesik, vagy az se ártana, ha már a csoportból se jutna tovább :P

lupetto 2010.06.04. 15:06:27

@Cs: amit Te mázlifaktornak hívsz, mi a miatt rajongunk az olasz fociért leginkább.
Én nem izgulok, ez se a Te VB-d lesz :)

lupetto 2010.06.04. 15:09:34

@Irapuatótól Szuezig: hát sokat dobna ezen a sporton, ha a második videóhoz hasonló meccseket játszanának :)

Cs 2010.06.04. 15:11:39

@lupetto: Hát, ha megnyeritek a VB-t, akkor jövök a szerkesztőségnek láda jófajta :) olasz sörrel. Csak azért nem ajánlom fel, hogy fogadjunk, mert úriember biztosra nem fogad :)

ui.: Az biztos, hogy nem a én VB-m lesz a favorizált csapatom kishazánkon kívül sajnos nem jutott be a döntőbe.

lupetto 2010.06.04. 15:16:06

@Cs: a sör az egyetlen dolog amiben inkább mondjuk az íreket választanám, de egy üveg Chiantiban mondjuk fogadhatunk ki jut tovább, de ehhez választanod kell egy csapatot

bluevoodoo 2010.06.04. 15:20:05

@Irapuatótól Szuezig: épp ezért csodálkozom azon, hogy egy ilyen bébivel sikerült reklámozni a vb-t pl.:

www.autosvilag.com/images/zoom/VB/vb21.jpg

Azért a többi csapatnál masszívan jobb nők vannak :( Nade nem baj, drukkolunk annak, hogy a kékek belelendülnek az egyenes kiesésben. :)

kyalami 2010.06.04. 15:55:00

@Cs: a mázlizás ócska sztereotípia; az olasz válogatott 1988 óta nem kapott ki egyenes kieséses meccsen világversenyen rendes játékidőben. (a 90 perces vereségek száma 20 év alatt összesen: 4!!!) 5-ször maradt alul 11-esek után, 2-szer aranygóllal (ebből 1 meccs ordas csalás volt, a franciák elleni eb döntő meg addig ment, amíg ki nem egyenlít franciaország). '92-ben nem jutottak ki, '96-ban zola kihagyott 11-ese, 2004-ben a skandináv barátság okán nem mentek tovább a csoportból. ilyenkor hun vót a mázlifaktor?

kyalami 2010.06.04. 15:57:40

@kyalami: 4-szer maradt alul 11-esek után

bluevoodoo 2010.06.04. 16:51:20

A mázli leginkább a csoportkörben jellemző sztem, az egyenes kieséses szakaszra jellemzően összekapják magukat a srácok. De az tény, hogy a csoportkörben gyakran előfordult, hogy (ellendrukkereknek :))bicskanyitogató módon mázlisták voltak. A 11-esrúgásokat kell elkerülni, és akkor nincs gond :D

Cs 2010.06.04. 20:52:04

@kyalami: Ilyenkor nem volt sehol. Ezt mondom. Van a mindenkori olasz válogatott, ami általában egy erős közép csapat, de hatalmas adag mázlival. Amikor nincs mázlija, akkor látszik valójában mire képes, lásd általad említett esetek. Amikor meg mázlija van, akkor ér sikereket. Szóval nem a mázli hiányos időszak a kivétel, a furcsa, hanem a mázlis. :)

A blog.hu motorja meg mondjon le :)

Cs 2010.06.04. 20:53:48

@lupetto: A továbbjutásra esélyesek az olaszok, azért az ritka nagy szégyen lenne ha nem, lásd franciák 2002-es szereplése :)

bluman 2010.06.06. 13:58:34

A szlovákokat 1-0-al fogjuk kitömni, de épp elég lesz. Cassanoknak, del pieroknak pedig valóban semmi helyük a csapatban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.06.07. 07:19:19

@bluman: Jók leszünk arra a meglepetés x-re, meglássátok :)
süti beállítások módosítása