Ha szombat, főzünk. Húst akartatok, itt van. Marhanyak, a leghíresebb mártáshoz. Ragú alla bolognese.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg darált marhanyak
- ét és fél evőkanál olívaolaj
- Egy sárgarépa apróra vágva
- Egy hagyma, apróra vágva
- Fél zellerszár, apóra vágva
- Egy szál rozmaring és zsálya
- Egy gerezd fokhagyma
- Fél üveg vörösbor
- Fél evőkanál paradicsompüré
- Fél liter passzírozott paradicsom
- Fél liter víz
- Só, bors
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a zöldségeket, a fűszernövényeket, a fokhagymát és nagy lángon keverjük. A húst sózzuk, borsozzuk és a zöldséghez adjuk, hagyjuk, hogy teljesen átmelegedjen és csak ezután kezdjük keverni. Lehet még egy-két evőkanál olívaolajat adni hozzá, nehogy a zöldség megégjen.
Mivel sok a hús, minél nagyobb serpenyőt keressetek, kezdők inkább két részletben készítsék, fontos, hogy a hús ne engedjen levet, mert akkor párolódni fog és nem pirulni. Tíz perc múlva öntsük hozzá a bort. Mikor elpárolgott, a húshoz keverjük a paradicsompürét, folyamatos keverés mellett főzzük néhány percig. Ezután hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, és fél liter vizet. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük addig, míg sűrű mártást kapunk (kb. egy óra).
Pappardelle vagy tagliatelle tésztával kínáljuk (személyenként 10 dkg tésztát kell kifőzni) és pecorino sajtot szórunk rá. Készíthetjük apróra vágott sertéshússal is (ragú di maiale).
Szeretitek a bolónyait?