Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Sztrájk miatt elmarad a Serie A 5. fordulója

2010.09.10. 18:38 _azzurri

 Elmarad a bajnokság ötödik fordulója, jelentette be mai sajtótájékoztatóján az AIC (Olaszországban szereplő játékosok érdekeit képviselő egyesület), mert a játékosok így kívánnak tiltakozni a Serie A új kollektív szerződés-tervezete  ellen. A benyújtott tervezet két leginkább kifogásolt pontja;

- amennyiben egy futballistától szeretne megválni egyesülete és akadna klub, mely garantálná a jelenlegi szerződésével azonos feltételeket, úgy a játékos mindenféle mérlegelési lehetőség nélkül köteles lenne elfogadni ezt és egyesületet váltani

- ha egy játékosnak bármilyen egészségügyi problémája adódna, úgy a klubok ragaszkodhatnak ahhoz, hogy saját orvosi stábjuk vizsgálja ki / kezelje a felmerült panaszt, s ha ennek ellenére a játékos mégis saját orosával szeretné kezeltetni magát, úgy maga kellene a költségeket fedezze

A közleményt, melyet minden Serie A-ban szereplő együttes csapatkapitánya aláírt, az AC Milan hátvédje Massimo Oddo olvasta fel a nyilvánosság előtt, de további súlyt adva szavainak megjelent még a helyszínen többek között az Inter csapatkapitánya Javier Zanetti, a Milan világbajnok középpályása Gennaro Gattuso és a holland válogatott korábbi csillaga Clarence Seedorf is.

A kiáltványban a játékosok emberi bánásmódot követelnek, kiemelvén, hogy attól még, hogy magasabb összeg kerül havonta bankszámlájukra még nem kell automatikusan lemondaniuk jogaik egy részéről. Mint említik többször is kérték a szövetséget, hogy hallgassák meg az ő javaslataikat is, de mindvégig süket fülekre találtak, s ezt megunván döntöttek végül a sztrájk mellett. Hozzátette még, ha sikerül megállapodniuk szeptember 25-ig , minden további nélkül pályára lépnek majd, ha viszont eredmény nélkül a zárulnak a további egyeztetések, úgy nem csak az ötödik fordulóban, hanem az ezt követő egyetlen játéknapon sem állnak csapatuk rendelkezésére.

Néhány órára rá több feldühödött klubvezető is nyilvánosság elé állt válaszul, a nyáron csapaterősítésre tízmillió eurókat költő Enrico Preziosi (Genoa) nevetségesnek titulálta a szervezet döntését, kiemelvén, hogy az új szerződés még nem lépett hatályba, s ilyen drasztikus lépésre maximum hosszas eredménytelen egyeztetés után lett volna joga a játékosoknak. Mindezzel összhangban nyilatkozott Sandro Mencucci (Fiorentina) is, aki kiemelte, hogy ennél abszurdabb bejelentéssel még nem találkozott, hiszen közel sem zárult le még a szerződés finomításának szakasza, s máris egy fenyegető lépéssel találták szemben magukat. Ezután tűzzel-vassal is átvisszük mostmár elképzeléseinket, tette még hozzá, előrevetítve egy hosszú hónapokig elnyúló háború képét.

A kérdéses fordulóban nem is oly mellékesen olyan összecsapások kerültek volna megrendezésre, mint az idény egyik legnagyobb derbyeként számon tartott Roma- Inter, vagy a BL helyekért folytatott csatában kiemelt fontosságú Milan - Genoa.

-lupetto

13 komment

Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr382286904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ddrum77 2010.09.10. 21:28:46

Oddonak nem kell sztrájkolnia, idén nem fogják pályára küldeni azt a falábút

lupetto 2010.09.10. 22:16:29

@Müller? Az meg ki?: vagy már évek óta sztrájkol. Kb amióta a Laziótól a Milanhoz szerződött.
Nem lenne rossz egyébként valami hasonló szabályozás, hogy a Baptisták stb.-k ne pattinthassanak le minden érdeklődőt, csak mert nekik kényelmesebb a lelátón ücsörögni évi 4 milláért, az edzéseket meg végig alibizik.
Persze aki olyan hülye volt, h leszerződtette őket..

shwarcz bácsi 2010.09.10. 22:37:39

ezek kellenének ide,adnának az mlsz pofájára,nem a huszti.ő még túl finom volt.de őszinte azt meg ebben az országban nagyon nem szeretik.

Orvenyhivo 2010.09.11. 00:30:45

Nekem a második teljesen reális elvárásnak tűnik a kluboktól.

Az első meg teljesen irreálisnak.

Ted Striker 2010.09.11. 01:23:14

Egy kicsit máshogy szól az NSO oldaláról a kifogásolt pont - és így már egészen más a leányzó fekvése:

"Az új rendelkezés kimondaná, hogy ha egy játékosnak már csak egy év van hátra a kontraktusából, és egy másik klub ugyanazokat a feltételeket kínálná a számára, akkor köteles lenne azt elfogadni. Ha mégsem így cselekszik, akkor tárgyalnia kell a futó szerződéséről: vagy közös megegyezéssel távoznia kell aktuális klubjától vagy pedig hosszabbítania kell. (Tehát egy játékos nem játszhat arra, hogy megvárja a kontraktus lejártát, majd ingyen távozik.)"

Ted Striker 2010.09.11. 01:28:09

Egyébként meg az amerikai "major" sportágakban ez teljesen elfogadott: a klubbok csereberélik a játékosokat - persze kivéve az olyan hipergigamegasztár valakiket mint mondjuk Lebron James.

Ja, és odaát már volt csonka szezon (NBA), és teljes "lockout" (NHL) a játékosok sztrájkja miatt

kishawa 2010.09.11. 09:07:01

Le kéne már szedni a headline-t ("Bennünket olvashattok majd legtovább..."), nem?

akira2 2010.09.11. 09:37:06

Nem tudom, mit csodálkoznak ezek a focisták... Glatiátorok ők (értsd: rabszolgák), a klubok pedig a rabszolgatartók.

Senkinek nem kötelező focistának menni, ha pedig focistának ment, nem kötelező aláírnia olyan szerződést, amelyet nem akar. Ha nem tetszik a rabszolgalét, mehet szakmát tanulni és dolgozni, vagy vállalkozni.

Az érdekérvényesítés egyik eszköze a munka megtagadása (sztrájk), feltéve persze, ha nem közfeladatot, életmentő feladatot lát el, azaz nem okoz helyrehozhatatlan kárt másnak a munkabeszüntetésével... Egy mentőstől, egy orvostól vagy egy tanártól, akire gyerekeket bíztak - elfogadhatatlan a sztrájk...
De egy focistától? :)

lupetto 2010.09.11. 10:08:07

@Ted Striker: nem érzek óriási különbséget, ráadásul csak ott olvasható így, de vehetjük ezt is alapnak, ha gondolod, szerintem sokat a dolgon nem változtat.
Valóban amerika feeling egyébként, az olaszoknál meg a játékos cserebere pláne tetőzik, 10 igazolásból 8 kölcsönbe, fele tulajdonjoggal, üzlet részeként stb vált klubot, óriási a mutyizgatás, ráadásul, ha egy valaki miatt borul egy ilyen játékos + pénz + majd egy szívesség egyszer transzfer, azt minden szívbaj nélkül dobják ki utána a keretből is, de ált. nem várja meg ezt egyik játékos sem, hanem inkább okosan odébb áll.
@kishawa: látod? még mindig, tehát legtovább :) folyamatban, köszi

Iustizmord 2010.09.11. 10:47:24

1. jogi szempontból nézve, ez totál gáz. hogy a picsába lehetne arra KÖTELEZNI egy munkavállalót, hogy ha x cég nem alkalmazza, y céghez el KELL helyezjednie. nonszensz. ugye az az alapfeltevés h a munkavállaló és a munkáltató ún SZABAD MEGÁLLAPODÁSA hogy ki, kivel, milyen feltételekkel dolgozik. asszem nemcsak az olasz alkotmánybíróságon verné ez ki a biztosítékot, de sem egy munkaügyi per, sem az EU szabályai nem engednek ilyen faszságot.

2. nem jogilag nézve, ha pl morattit ki akarja rúgni a felesége, akkor morattit azonos feltételekkel alkalmazni kívánó nővel kötelező lesz házasságra lépni?

3. kluborvos. ha az edző (elnök, sportigazgató) úgy akrja, a kluborvos bármelyik (töröttlábú, influenzás, pestises) játékosról megállapítja, hogy a városi rangadón (BL-meccsen)játszhat, de a válogatott meccset sérülés miatt (pl megvágta a kisujját vagy viszket az orra) ki KELL hagynia.

Unimuck 2010.09.11. 12:45:46

Az én meglátásom az, hogy mindkét oldalnak igaza van. A kluboknak azért, hogy egy játékos ne legyen egy élősködő parazita úgy a csapat kasszáján, hogy nem teljesíti az elvárásokat, a játékosok oldaláról meg azért, mert ne kelljen már olyan helyre igazolniuk, ahova egyáltalán nem akarnak. Mókuskerék...

lupetto 2010.09.11. 12:51:40

@Unimuck: mókuskerék = ördögi kör? :) ezt még így soha nem hallottam
@Iustizmord: tök jogos, viszont amíg mondjuk egy játékos megteheti, h sorra utasítja vissza az ajánlatokat, miközben a klubja meg akar válni tőle, csak azért, mert kényelmesebb a lelátón (az adott városban, ezen az éghajlaton, whatever) addig nem csodálom, h próbálkoznak az egyesületek.
Az "utolsó évben elhúzom a tárgyalást, h aztán ingyen menjek tovább, mert beígértek még a szomszédomnak is egy felsz.pót, miközben értem 20 milliót fizettek"-ről már nem is beszélve
süti beállítások módosítása