Látogass el új honlapunkra!

Legfrissebbek

Friss topikok

Schillaci, Baggio, Di Biagio, Byron Moreno, Materazzi ... ki lesz a következő a sorban?

2010.06.05. 01:11 lupetto

 Minden világbajnokságnak meg van a maga felejthetetlen ikonja, hosszú évekig visszaidézett pillanata, elég ha csak az utóbbi 20 év tornáit frissítjük fel újra, s máris legalább öt név hasíthat belénk, újra felelevenítve  megismételhetetlen pillanatok egész sorát.

1990 - Totó Schillaci

Andrea Carnevale cseréjeként érkezett a tornára a köztudatba mindössze néhány hónapja, Juventusba való szerződése óta berobbant támadó. A VB-t sokadik számú csatárként kezdte, de a némiképp csalódást jelentő harmadik hely ellenére, kétségtelenül Olaszország és a világ egyik legnagyobb sztárjaként fejezte be Salvatore, aki hat, szinte egytől egyig sorsdöntő góljával a torna gólkirálya is lett egyben.

1994- Roberto Baggio

A kieséses szakasz kezdetétől egyedül vitte hátán a Squadra Azzurrát, öt gólt szerezve e sorsdöntő mérkőzéseken. Túlzás nélkül állítható, hogy egymaga ejtette ki Nigériát, Spanyolországot és az elődöntőben Bulgáriát, hogy aztán a fináléban a mindent eldöntő tizenegyes párbajban kihagyott büntetőjével egy életre feledésbe taszítsa mindezt és neve mindörökre összeforrjon a brazilok negyedik VB címével.

1998 - Luigi Di Biagio

Soha nem felejtem el a pillanatot, ahogy a franciák ellen kiszenvedett 120 percnyi 0-0-t követő büntetőlövések utolsó szereplőjeként Di Biagio a 11-es pontra helyezte a labdát, majd nagyképűen kettőt hátralépve kegyetlenül telibelőtte a felső kapufát. Sok egyébről emlékezetes maradhatott volna pedig e világbajnokság (Vieri kegyetlen formája; a Baggio, Del Piero, Inzaghi, Vieri csatársor), de a Roma középpályása lövésével örökre feliratkozott az olasz VB történelem leggyűlöltebb alakjainak névsorába.

2002 - Byron Moreno(k)

A 2002-es világbajnokság nevének említése is jóval több, mint amit ez a torna egy pillanatig is kiérdemel, ennél gusztustalanabbul elcsalt világeseményre nem sokra emlékszem. Portugália, Spanyolország, Olaszország mind-mind a Fifa és játékvezetői áldozatául esett, nagy kár pedig, mert mint ahogy a 2000-es EB és 2006-os VB is mutatta, ez a csapat a végső győzelemre is jó eséllyel pályázhatott volna.

2006 - Marco Materazzi

Nehéz ebből az együttesből bárkit is a többiek fölé emelni, hiszen kivétel nélkül szinte bárki kiérdemelné e címet, de ha egy valakit mégis ki kéne emelni, az talán leginkább Marco Materazzi lehetne (Grosso nevének említése mellett). A torna megkockáztatom legjobb teljesítményét nyújtotta az Inter védője a megsérült Nesta helyét átvéve a védelem közepén, megkoronázva egész éves kiváló teljesítményét (kirobbanó forma, 10 bajnoki gól), a döntőt pedig szinte egymaga hozta az azzurri számára, előbb kiegyenlítve a csapat hátrányát, majd Zidane-t is a kiállítás sorsára juttatva. És bár ez utóbbi világbajnoki címet eredményezett, azért mégis nagy ára volt, a 2007-es aranylabda szavazásnál szóba sem kerülhetett Mátrix neve, aki ha létezik a világon olyan év, amikor egy hozzá hasonló kaliberű játékos ilyen címet érdemelhetne, akkor az egészen bizonyosan ez az esztendő lehetett volna.

2010 - Lippi (?)

Egyelőre úgy tűnik ezen a tornán Marcello Lippi követeli magának a főszerepet. Nehezen is képzelhető el pillanatnyilag a keretet böngészve, hogy másé lehetne e titulus, miután a mester minden játékost, aki képes lehetne önmaga tovább írni az azzurri történelmét a keret közelébe sem engedett. Így bár találgathatnánk ugyan, hogy vajon Cassano, Balotelli vagy épp az utolsó nagy dobására készülendő Totti állt volna-e az azzurri élére az újabb dicsőség felé, vagy egy csúfos bukásba vezető úton, Lippi úgy döntött, ezúttal csak és kizárólag a válogatott saját szájízére formált stílusa, mindenek felé helyezett egysége lehet az egyetlen járható út.

És bár e pillanatban inkább úgy tűnik a veszteségek minimalizálására törekedik a szivarjai nagy részét már elégetett tréner, ne legyenek kétségeink, fog még ez a csapat kellemes meglepetésekkel szolgálni szurkolói számára. Mert bár a játékosok névsorát böngészve első ránézésre kitűnik, hogy ez a keret a közelébe sincs az utóbbi évtizedek válogatottjainak, akad azért reménység itt is szép számmal.

Mert hát mért ne lehetne, hogy eljött a nagy pillanat végre a Roma legnagyobb értéke, a világ 10 legjobb középpályásának sorába tartozó De Rossi számára, vagy hogy végre egy világversenyen is megcsillogtatja tudását az évek óta a legjobb olasz támadók között számon tartott és idén ismét fantasztikusat futó Antonio Di Natale. Megkockáztatom, sokan dörzsölik majd szemüket a Bari védője, Bonucci klasszis játékát látva is és épp itt az ideje, hogy olyan játékosok, mint Ricardo Montolivo vagy éppen Domenico Criscito bizonyítsák, hogy nem véletlenül dobálózik nevükkel jó pár éve az olasz fociért rajongók tábora.

Sokan mondtak már sokféle véleményt a csapat várható szerepléséről. A sorsolást, Lippi személyét és a sok eleddig kevésbé elismert játékos névsorát mérlegbe téve én maximum annyit tennék csak hozzá mindehhez, hogy komoly meglepetés lenne, ha a csapat nem verekedné be magát a legjobb négy együttese közé minden rossz előjel ellenére, ahol pedig már bármi összejöhet majd a lendületbe jött társaságnak, még az a csoda is, hogy '38 után másodszor is megvédjék világbajnoki címüket. Nem sokan adnának túl sok esélyt erre természetesen, de amennyiben tényleg bejönnek Lippi húzásai, s a játékosok is úgy harapnak majd, ahogyan az életük lehetősége előtt elvárható és még a tizenegyes párbajokat is sikerül elkerülni, valóban sikerülhet mindez.

11 komment · 1 trackback

Címkék: squadra azzurra

A bejegyzés trackback címe:

https://azzurri.blog.hu/api/trackback/id/tr532057702

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabax · http://www.bacskaisport.hu 2010.06.05. 18:41:22

Ha jól emlékszem, a La Gazzetta dello Sport az Írország elleni negyedöntőbeli 1-0-ás győzelem másnapján ennyit hozott címlapon: Schillaci gólöröm fotó a Salvatore della Patria címmel.
Nyilván utalás volt ez egyrészt Toto keresztnevére, másrészt arra, hogy A Haza Megmentője ismét megmentette a válogatottat, vb-elődöntőbe lőtte az olaszokat.
:-)

R.M.E. 2010.06.06. 10:00:03

fúj de utáltam a 2002-es vébét, dühöngtem a TV előtt, ha én vagyok a pályán biztos felpofozom a bírót...

R.M.E. 2010.06.06. 10:03:55

utáltam a 2002-es vébét, dühöngtem a TV előtt, ha én vagyok a pályán, biztos felpofozom a bírót...

sksksk 2010.06.06. 11:15:56

Áh, Totti, előtte meg Balotelli és Cassano tényleg nagy lett volna. én még annyit változtatnék, h canna helyett nestát vinném. hátul elég, ha egység van.

lupetto 2010.06.06. 11:52:41

@neonadi: mondjuk Nesta nem Lippin múlott, de az biztos, hogy rengeteget számíthatna.
Viszont Quagliarella tegnap egész jól mozgott, kár hogy ő volt Svájc ellen az egyetlen, illetve Cossuben lehet még rengeteg lehetőség, jól cselez és klasszisokkal gyorsabb Pirlónál

kyalami 2010.06.06. 14:09:59

"És bár ez utóbbi világbajnoki címet eredményezett, azért mégis nagy ára volt, a 2007-es aranylabda szavazásnál szóba sem kerülhetett Mátrix neve, aki ha létezik a világon olyan év, amikor egy hozzá hasonló kaliberű játékos ilyen címet érdemelhetne, akkor az egészen bizonyosan ez az esztendő lehetett volna."
(gondolom a 2006-os aranylabdáról van szó)
én eddig azt hittem, hogy egy olyan világban élek, amelyben nem foganhat meg efféle gondolat.
"ha létezik a világon olyan év, amikor egy hozzá hasonló kaliberű játékos ilyen címet érdemelhetne" - nem létezik olyan év, és nem létezik olyan másodperc, amikor ez kevésbé hülyeség, mint az, hogy a bagoly emlős állat.

szbszig 2010.06.06. 15:06:01

Byron Moreno... :DDD

lupetto 2010.06.06. 15:08:13

A 2007 tényleg 2006, de a többit tartom. Materazzi hatalmas éve volt, megérdemelte volna, mindattól függetlenül, hogy egy óriás nagy tapló, de ez abszolút más téma

kyalami 2010.06.06. 17:01:39

@lupetto: a taplóság jobb esetben nem szabadna, hogy befolyásolja a szavazókat, más kérdés, hogy a valóságban egy orbitálisan nagy paraszt jelentős szembeszélben van.
de nem emiatt képtelen gondolat a materazzi aranylabda. ne vicceljünk már! azon túl, hogy a támadó középpályánál hátrébb játszók közül fény évente ítélik oda valakinek, hol van a 2006-os materazzi attól a nívótól, amit cannavaro vagy nesta hosszú éveken át produkált, hogy az eredendően fennálló klassziskülönbségről ne is beszéljünk. de nem is értem mit kell ezen magyarázni.

Unimuck 2010.06.07. 09:16:08

Azért egy jó Materazzi most is elférne a válogatottba, mondjuk olyan hatékonysággal a VB döntőn, mint 2006-ban :)
süti beállítások módosítása